15 Ağustos 2010 Pazar

Tottenham - Manchester City 0-0





Premier Ligin açılış maçı iddialı iki takımın mücadelesine sahne oldu. Geçen sene şampiyonlar ligine giden dördünci bileti kapan Tottenham ile petrol zengini M.City kozlarını paylaştılar. Maçın iddiasına yakışan futbolu ya da isteği daha çok Tottenham takımından gördük.  M.City onca transferine rağmen hazır olmayan bir görüntü verdiği gibi eksik bir görüntü de verdi. Orta alanda oyun kurmaktan yoksundular. Göbekte oynattıkları yeni transfer Yaya Toure ve Nigel de Jong bu beceriden uzak. İkinci yarı bu eksiklik bir ara öyle su yüzüne çıktı ki, kendi yarı sahasında pres yapmadan bekleyen Tottenham takımına karşı defansta 3-4 dakika top çevirmek zorunda kaldılar ve yarı sahayı geçer geçmez de top kaptırdılar. City’nin iki forveti Tevez ve David Silva oyun kurucu rolünde sürekli geri gelerek top yapmaya çalıştılar. Ama onların geri gelerek yaptıkları paslar topun sağ kanattan sol kanada veya tam tersi istikamette 3-4 yan pas ile yön değiştirmesinden ibaret kaldı. City’nin bu anlayışı için belki 4-6-0 gibi fantastik bir isimlendirme yapabilirsiniz ama sahada gözüken olsa olsa 4-2-4-0 gibi hastalıklı bir görüntüydü. Bu hastalıklı sistem oyuna maçın hemen hiçbir dakikasında ağırlıklarını koyamamalarının sebebi oldu. Belki kağıt üstünde David Silva için oyun kurucu rolü üstlendiği söylenebilir fakat Tevez ile çok yakın oynadılar. Hatta Tevez'in hücum başlatmak adına takımına daha fazla katkı yaptığı söylenebilir. Belki bu Tottenham baskısına karşı çaresizlikten doğan bir şeydi. Oyuna dahil olamayacağını anlayan Tevez geri gelerek oyunu kurma rolünü  üstlenmiş olabilir.






Yabancı basında maçın kahramanı olarak M.City kalecisi Joe Hart gösteriliyorsa bu oyunla ilgili ipuçları vermeye yeter. Tottenham’ım maçın hakim takımı görüntüsünü vermesinin asıl nedeni kendilerinin de çok iyi bir futbol oynamasından ziyade M.City’nin yukarıda bahsettiğim gibi beklentilerin çok altında kalmasındandı. Tottenham’da sezon başı nezlesine yakalanmış gibiydi. Gelmeyen gol kurt menajer Harry Redknapp’ın sanki bir menajerlik oyunu oynuyormuşçasına iki forvetini birden çıkarmasına neden oldu. Bu genelde pek sık görülen bir şey değildir, hele aynı anda iki forvetin değişmesi. Ama Redknapp bunu yapıyor. City adına da en doğru hamle oyun kurucu forvetlerden(!) birinin çıkarılması ve Adebayor’un oyuna alınmasıydı. Böylece atak yapmaya çalıştıklarında ceza sahası içinde çevresinde sabit bekleyen bir adama kavuştular. Ama maçın ömrü yetmedi bu değişikliğin meyvesini toplamaya…




M.City kendine bir oyuncu kurucu bulsa sezonun geri kalanı için iyi eder. Bunu illa milyonlar vererek bir transferle çözmek zorunda da değiller. Bu işi David Silva’ya yükleyip merkezi santrafor olarak Adebayor’u kullanmak pratik bir çözüm olabilir. Tabi bu Tevez’i dışarda bırakabilir hele ki takım kaptanı olmuşken bu pek iyi bir şey değil. Eğer Mancini gerçekten 4-6-0 gibi bir sistemle oynamak istiyorsa kanatlarda teknik ve bitiriciliği daha yüksek oyuncular tercih etmeli. Özellikle Gareth Barry olmak üzere S. Wright Philips’de bu konuda pek yeterli değil. Kendilerine örnek arıyorlarsa C.Ronaldo ve Rooney’li  M.United maçlarına bakabilirler. Sayın Mancini’den burda hakkında ahkam kestiğim için de özür dilerim ayrıca :)




Belirtmeden geçemeyeceğim Tottenham sol beki Ekotto çok iyi bir oyuncu. Hadi canım! derseniz “valla billa bak!” der konuyu kapatırım.

Hiç yorum yok: