31 Ağustos 2010 Salı

Elveda 4-3-3 Hoşgeldin Misimovic!

Rijkaard’ın tavşanı 4-3-3

Rijkaard ve Neeskens’in dilinden düşmeyen bir şey var: 4-3-3. Türkiye’ye geldiklerinde Barcelona deneyimleri ile heyecan yaratan, taraftarın devrim beklediği ikilinin oyun felsefesinin “en basit” tanımıydı 4-3-3. Bu yüzden türlü eleştiriler aldılar, ben yaparımcı olmak yerine yerel konjüktüründe değerlendirilmesi ve ona göre oynanması gerektiği, oyuncu kadrosunun sisteme uygun olmadığı veya sistemin Türkiye’ye uygun olmadığı gibi birçok şey. Özellikle bu sene başı itibariyle hemen hemen iflasın eşiğine gelmiş Galatasaray’da sertlik derecesi artan eleştrilere rağmen bu sihirli diziliş değişmeden mevcudiyetini korudu. Fakat artık bugün değişen bir şey var.

Misimovic

Transferin son gününde bir haftadır adına aşina olduğumuz Wolsfburg’un oyun kurucusu ya da başka bir deyişle “10 numarası” Misimovic’in G.Saray ile anlaştığı duyuruldu. Oyun zekası ve top tekniği üst seviyede, forvet arkası oynayan, agresif olmayan bir oyuncu. Stilini genel olarak ister Alex’e benzetin ister Mesut Özil’e. Bu özellikleriyle Misimovic’e 4-3-3 sisteminde yer bulabilir miyiz? Rijkaard’ın felsefesi aynı kalabilir ama malum dizilişin kökü aynı kalmak şartıyle Misimovic ile bir takım değişikliklere uğrayacağı muhtemel. Pek koşmayı sevmeyen Misimovic’i forvet arkasına banko yazarsak elimize 4-3-3’ten bozma 4-2-1-3, 4-2-3-1- 4-3-2-1 gibi dizilişler geçecek. Diziliş her ne kadar oyun felsefesinin tamamını oluşturmasa bile temel taşlardan biri olduğu için ve ilk onbirin sahaya dağılımını birebir etkilediği için önemli. Rijkaard 4-2-3-1 ve çeşitli varyasyonları Barcelona’da denemişti. Bu onun G.Saray’da illa “saf 4-3-3” dizilişine bağlı kalmayacağının göstergesi. Zaten Misimovic gibi sezonun G.Saray adına en değerli transferi bir çok fikri değiştirmeye yeter de artar bile.

4-2-3-1

Ben G.Saray’ın artık sahaya bu şekilde dağılacağını düşünüyorum. Rijkaard’ın Barcelona’da denediği hatta Türkiye’deki Röportajlarında 4-2-3-1’de oynayabiliriz dediğini hesaba katalım Arda ve Elano kanatlardan içeri katederek oynayacaklar. Daha çizgiye paralel bir oyun yani. Parantez içinde yazılı alternatifler Rijkaard’ın seçimine bağlı olacak artık. Bana kalırsa Elano her şartta ilk onbirde kendine yer bulmalı. Bu bir tercih meselesi. Bu haliyle kağıt üstünde Alex’li F.Bahçe’den pek bir farkı gözükmüyor haliyle.


4-2-1-3

Aslında hemen hemen aynı şey. Misimovic’in oyun karakteri onu orta üçlüden kopardığı için o sahadayken kağıt üstünde G.Saray için üçlü orta sahadan bahsetmek mümkün olmuyor. Olsa olsa bu grafikte olduğu gibi 4-2-1-3 diyebiliriz. Burada Arda ve Elano için daha forvet karakterli bir görev, yani üstte belirttiğimiz anlayışın tam tersi. Pozisyonun gelişimine göre içerden kanatlara kayma söz konusu.


4-3-2-1

Rijkaard’ın geçmişte denediği yine uygulaması muhtemel bir 4-3-3 klonu. Orta sahayı Misimovicten ayırıp Elano’yu oraya monte ediyoruz. Misimovic ve Arda forvet arkası mevkisini “ekstra forvetler” olarak dolduruyor. Bir nevi 4-3-2-1. Oyunu daha çok göbekten oynama müsait, kanat varyasyonları hızlı beklerin katkısına bağlı biraz da.


Aslında başlığı attığım gibi bu bir veda değil, düzenleme. Tekrar söylemekte yarar görüyorum elbette diziliş bütün bir oyun felsefesini açıklamak için yetersiz kalacaktır. Ama oyunun temel taşlarından ve ilk onbirin şekillenmesinde belirleyici olduğu için önemli. F.Bahçe yıllardır Alex’i forvet arkasından ayrı bir yere koyamadığı için sistem bozmuyor belki de. Bir oyuncu nelere kadir! Misimovic’in nelere kadir olduğunu da yakında göreceğiz. (taktiksel olarak)




a

1 yorum:

nassoi dedi ki...

Bu iş bir iki tokattan sonra 4-4-1-1 e dayanır benden söylemesi.