15 Ağustos 2010 Pazar

Sivas-Galatasaray / Bucaspor - Beşiktaş ve süper ligin ilk günü

Sivas 2 – Galatasaray 1


Sezonun ilk golü hızlı bir G.Saray atağında Mustafa Sarp’ın ayağından geldi. Galatasaray adına sezonun ilk maçında olumlu gelen tek şey buydu. Sivas Mesut Bakkal stili diri oyunuyla bu golden sonra G.Saray’ı epey zorladı. Reyting sahibi maçlarda oynamayı çok seven Ceyhun Eriş Sivas adına başroldeydi bu gece. 2-1’in üstüne Mehmet Yılmaz ve Ceyhun’un kaçırdığı goller skorun G.Saray adına ilk haftadan geniş çaplı bir krize dönüşmesini önledi. Bu maçın 2-1 kaybedilmesiyle 4-1 kaybedilmesi arasında Rijkaard, yönetim ve taraftar üçgeninde çok büyük farklar var.

Rijkaard geçtiğimiz sezon sonu takım kalitesiz dediğinde yanlış anlaşıldığını ifade etti sene başında. Gerçekten yanlış anlaşılmış olacak ki an itibariyle G.Saray geçen seneye nazaran daha kötü bir kadro yapısına sahip. Maçı izlerken şöyle bir benzetme kurdum kafamda. Çok popüler menajerlik oyunu Football Manager için üretilen taktikler vardır. Taktikleri yapan oyuncular şu kadar kupa kazandı bu kadar gol attı diye reklamını yaparlar taktiğin. Ama taktik mevcut takımdaki yeterli oyuncularla etkilidir. Bir çoğu üst düzey takımlarla oynanırken hazırlanır. Taktiği deneyen küçük takım oyuncuları yayınlayan ile aynı skorları alamaz çoğu zaman. Çünkü oyuncu profilleri taktiği sahaya yansıtmak için yeterli değildir. Bunun gibi Rijkaard pasa dayalı 4-3-3 oynatmak için Türkiye’ye geldiğini söyledi defalarca. Ama Barcelona’da bulduğu oyuncu kalitesini geçen sene övülen G.Saray kadrosuna rağmen bulamadı. Bu sene kadronun eriyen gücü işlerini daha da zorlaştırdı. G.Saray’ın orta sahası mevcut gücüyle Rijkaard’ın istediklerini yapmaktan çok uzak. Bununla birlikte hücum hattında Elano, Dos Santos, Keita gibi oyuncular da elden çıkarıldı. Baros bir türlü ilk onbirde sahaya çıkamıyor. G.Saray’ın sorunları uzun bir yazı konusu olacağı için şimdilik burada bırakalım.

Bucaspor 0 – Beşiktaş 1



Lige yeni çıkan Buca transferleri ve yeni hocası Bülent Uygun ile merak ettiğim bir takımdı. Gözde transferleriyle oldukça merak uyandıran Beşiktaş’ta öyle. Bu bakımdan ilgi uyandıran bir maç oldu. Bülent Uygun oynamasını beklediğimiz Dady, Victor Mendy gibi oyunculara ilk onbirde şans vermedi. Manucho ise lisansı yetişmediği için 18 kişilik kadroda yer almadı Buca adına bu gece.

Buna karşılık Beşiktaş’ın iki gösterişli transferi Guti ve Quaresma sahadaydı. Guti bildiğimiz gibi, anlatmaya gerek yok. Maçın tek golünde ismine yakışanı yaparak güzel bir pasla asist yaptı Bobo’ya. Deplasmandaki Plzen maçının ilk yarısında terkettiği orta saha anlayışı için Shcuster’i tebrik etmek gerekir. Gerçeği (belki onun için acı gerçeği) erken görerek orta sahayı Delgado ve Ernst + forvet arkası Nihat gibi bir kurgu yerine Ernst - Necip + forvet arkası Guti ile kurdu. Guti için yapısı gereği forvet arkası demek doğru olmaz zaten. Orta sahayı üçlemesi Beşiktaş adına ekstra bir kazanç. Quaresma’da bildiğimiz gibi. Oyunun hangi kanadında oynarsa oynasın etkili olmaması mümkün değil. Bazen başına buyruk ve bencil hareketler yapıyor ama son model gülün dikeni bu. Çok, çok müsait bir pozisyonda kaçırdığı gol yakışmadı bir tek. O gol hem takımın galibiyetini perçinleyerek son dakikalara rahat girmesini sağlayacaktı, hem de kendisini daha iyi hissetmesini.

Büyük takımların en sık yakalandığı hastalık sezon başı gribidir. Kötü bir zeminde oynanan kaşılaşmayı Beşiktaş çok iyi bir futbolla olmasa bile kazanarak bu gribe kendini kaptırmadan kapadı ilk haftayı. G.Saray’ın hastalığı ise zatüreye dönebilir ilerki haftalarda.

Açılış günün diğer iki maçında gol sesi çıkmadı. Aynı saatlere denk geldiği için izleyemedik. Şöyle bir göz attığım zamanlarda da temposuz ve sıkıcı maçlarmış gibi göründü. Ama izleyemediğim için haksızlık yapmak istemiyorum. Oynayan takımlar kendilerinen birşeyler beklenen takımlardı. Özetlerden sonra konuşmak daha doğru olur.

1.Hafta ilk günün sonuçları
Sivas – G.Saray 2-1
Buca – Beşiktaş 0-1
G.Antep – Kasımpaşa 0-0
Eskişehir – G.Birliği 0-0

Hiç yorum yok: