13 Eylül 2010 Pazartesi

Top 20 Avrupa'da Taraftar Sayısı

Alman araştırma firması Sport Markt Avrupa genelinde yaptıkları taraftar sayısı raporunu yayınladı. Rapora göre 57,8 milyon taraftarı bulunan Barcelona en çok taraftara sahip takım durumunda.


Rapora göre Barcelona'yı Real Madrid ve Manchester United takip ediyor. Abramovic etkisiyle son yıllarda tavan yapan Chelsea'nin bu üçlünün ardından gelmesi bir başarı aslında. İlk 20'de ilk iki sırayı alsalar bile sadece 2 İspanyol takımının olması İspanya'nın Barcelona ve Real Madrid'ten ibaret olduğu yönündeki eleştirileri haklı çıkarır cinsten. Buna karşılık ilk yirmide İngiltere ve İspanya'dan dörder kulüp var. Dünyanın en çok satan kulüp formaları araştırmasındaki tabloya benzer bir tablo. Orada da İspanya Barcelona ve Real Madrid ile zirveye oynuyor fakat ilk 10'a İngiltere ve İtalya'dan üçer takım giriyordu.

İlk 10 sırayı paylaşan 4 büyük ligden sonraki üç sıranın Rus takımlarının olması, nüfusla açıklanabileceği gibi bu takımların yaptıkları yatırımların karşılığını başarı olarak da almalarının da sonuca çok etki etmese de hakkını yememek gerekir. Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki gurbetçilerin katkılarıyla Fenerbahçe ve Galatasaray'da ilk 20'de yerlerini almış.



Yerel taraftar sayısı değerlendirildiğinde Zenit başta olmak üzere Rus kulüpleri önde. Burada asıl başarı Dinamo Kiev'in. Ukrayna halkının %47'si Dinamo Kiev taraftarı. Bu çok büyük bir oran. Avrupa'da açık ara en fazla taraftara sahip konumundaki Barcelona yerel listede oran olarak Real Madrid'in hayli gerisinde. İngiltere içinde 1,6 milyon taraftarı gözüken Chelsea'nin toplam listede 21 milyonla üçüncü olması paranın, şöhretin ve başarının ne kadar önemli olduğunun kanıtı adeta.





Grafiklere bakınca son sezonlarda Avrupa genelinde başarılı olan Barcelona ile başarısız olan Real Madrid'in ivmesi çok manalı geliyor. Kulüp tarihiyle övünmenin yetmeyeceği, güncel ve sürekli başarının her zaman şart olduğunun göstergesi bu. Milan ve Juventus'un aradan çekilmesinden sonra Inter ve Roma'daki artış da dikkate değer.

Hiç yorum yok: