23 Ağustos 2011 Salı

Parayı veren Play-Off’u çalar!


Tam olarak ne oldu bilmiyorum, bir sabah uyandık ve ligimizde bu sezon play-off sistemi uygulanacağını öğrendik. Federasyon ligin devamı esnasında mahkemeden ya da kendi içlerinden çıkacak “şike yapılmıştır” kararı çıkarsa ne yapacağını daha kararlaştırmamışken  apar topa play-off derdine düşmesi sadece “gündem değiştirme” maksatlı olamaz. Muhtemelen bu işin altında Digiturk’ün eli var. Federasyon başkanı Tv8’de yaptığı konuşmada Digiturk sanki habersizmiş gibi yapıyor fakat Digiturk’un yayınlarına sinmiş “Play-Off kampanyası” bu yorumun doğruluğuna pek işaret etmiyor.

Digiturk + Federasyon / Marka Değeri = ?

Digiturk suçlu mu? Hayır. Parasını fazla fazla verdikleri ligin daha fazla kazandırmasını istiyorlar. Zaten şike soruşturması yüzünden gelinen nokta yayın gelirleri açısından iyice karamsar bir tabloyu işaret ediyor.Şu ortamda yeni abonelik satmak bir yana eskileri elde tutmak bile oldukça zor. Aslında tüm sorun ligin bu kadar para etmesinden kaynaklanıyor. Ligimiz bu kadar para eder mi? Evet. Futbola aşina bu nüfus varken neden etmesin? Ama sorun şurda başlıyor bence, lig mi para ediyor üç büyük kulüp mü? Ligimizin belki de kurulduğundan beri üç büyük kulüp menşeli olmasının sıkıntıları bunlar. Diğer şehirlerde taraftar bilincinin yerleşmemesi, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bile İstanbul kulüplerinin taraftarlarının fazla olması gibi sorunlar. Çok detaylandırmak istemiyorum, bildiğimiz şeyler.

Federasyon bu durumda büyükleri birbirine tokuşturup yayıncısına daha fazla para kazandırmak yerine, gelecekte daha işimize yarayacak ve hakettiği parasal değerin karşılığını marka değeri olarak da verebilecek bir lig inşa etmeli. Pozitif ayrımcılıktan, yaptırım uygulamaya kadar önlemler almalı. Eğer kulüpler bazı şeyleri beceremiyorsa biz federasyon olarak zorlamalıyız. Altyapı zorunlulukları, kadro zorunlulukları, yönetim ve idarede zorunluluklar getirilerek kendi başlarına “kurumsallaşma ve modernleşmeyi” beceremeyen kulüpler kanun yoluyla bu yola itilmeli. UEFA’da mali kriter belirleyerek işi zora getirmiyor mu sonuçta?

Şu ligde zemini sarı saha olmasın mesela, yahut inşaat halinde stadyum olmasın. Ligin kendi değerini attrırın evvela, üç büyükleri birbirleriyle maç yaptırarak olmaz bu iş. Digiturk çok zor durumdaysa TSYD kupasını zorla oynattırın, yayın hakkını verin Digiturk’e alın size Play-Off. Tüm bu Play-Off saçmalığı bundan ibaretse çözüm bu olmalı, ligin anten ayarıyla oynamak değil.

Ayrıca ligin uluslar arası alanda da itibarını arttırmak gerekir ki biz daha ulusal alanda seviyeyi tutturamadığımızdan o kısım hakkında başka yazıda (hep beraber!) beyin jimnastiği yapalım.

Play-Off

Ha bu play-off iyi midir kötü müdür bir şey demek mümkün değil. Ben hoşlanmadım bu fikirden fakat, play-off’un böyle teklifsiz bir şekilde ve sadece yayın gelirini arttırmak maksadıyla önümüze getirilmiş olmasından duyduğum hoşnutsuzluğu dile getiriyorum. Play-Off neden saçma sapan bir şey onu karar çıkınca gündeme alalım.




Hiç yorum yok: