18 Kasım 2010 Perşembe

Andre Santos



Dün gece oynanan Brezilya – Arjantin hazırlık maçında sahada yer aldı Andre Santos. Geçtiğimiz hafta  antreman içinde yaşadığı hafif bir sakatlık sonucu önce “tedbir amaçlı” antremanı yarıda bırakmış, sonra yine aynı gerekçeyle G.Antep kadrosuna alınmamıştı. Bu saçma açıklama üzerine spekülasyon üretmekte gecikmeyen basın Andre Santos’un milli maç nedeniyle Aykut Kocaman’dan G.Antep deplasmanından affını istediğini yazmıştı. Haber gecikmeden yalanlandı ama mide bulantısını gidermedi. Günümüz futbolunda bir hazırlık maçı için resmi bir lig mücadelesinden affını istemek tamamen profesyonellik dışı bir hareket olacağı için, Andre Santos’un “hiç utanmadan” (kalbinde yeri olsa bile) böyle bir şeyi talep edebileceğini sanmıyorum. Fakat Santos için özel bir durum oluştu son zamanlarda. İlkonbirdeki yerini Caner Erkin’e kaptırdı ve kah kendi, kah teknik ekibin isteğiyle devre arası takımdan ayrılacağı konuşulmaya başlandı. Bu senaryoyu doğru kabul edersek, profesyonellik dışı diye nitelendirdiğimiz olayın gerçekte varolabilme ihtimalini daha dikkatli hesap etmemiz gerekebilir. Gözden çıkarılmış bir Santos, Brezilya milli takımında oynayarak piyasasını parlatacaktır, ki öyle de oldu.

Halbuki iyi başlamıştı Andre Santos-Fenerbahçe birlikteliği. Bir sol bekten beklenmeyecek kalitede tekniğe sahipti, hücum yönünün kuvveti onu ilk geldiği günlerde takımda sol açık mevkisine bile yerleştirmişti. Transfer haberi geldiğinde takımdaki Brezilyalılar bile şaşırmış, hatta Deivid “Bizim bildiğimiz Santos mu?” diye sormadan edememişti. Şimdilerde şikayetçi olduğumuz Brezilya ekolü, Brezilya futbol endüstrisinde Fenerbahçe’nin bilinmesine ve tamamen duygusal gerekçelerle bile olsa sevilmesine yol açtı. Santos belki 20 yaşında bir çocuk olsa Fenerbahçe’ye transferi daha zorlaşabilirdi, fakat yaşı olgunluk seviyesine yaklaşmış bir futbolcu için Avrupa’nın büyük bir kulübüne gitmek daha zordur, merdivenden tırmanması gerekir. Avrupa arenasında pek başarılı olamayan Türk kulüpleri bu basamakların tırmanılması için doğru tercih mi orası tartışılır aslında. Andre Santos bugün Porto’da oynayan bir futbolcu olsaydı piyasası şimdikinden daha yüksek olur, biz de uzaktan neden biz alamıyoruz böyle adamları diyerek hayıflanırdık. Santos’a da kendini göstermesi için milli takım kalıyor haliyle.

Dün geceki maçta özet görüntülerde bile kendini hissettiren bir Santos vardı. Çalımları yakın çekime alınan, şut çeken, orta yapan, bindirme yapan… Fenerbahçe için çok değerli bir oyuncu Andre Santos. Üstüne titrenmesi gereken, hatta parlatılması ve şişirilmesi gereken. Aslında Santos için gerçekleşmesi gereken senaryo iki sezon Türkiye’de oynadıktan sonra kendisine ödenen tüm paraları çıkartacak bir transfer yapmasıydı. Geçen sezon Fenerbahçe forması altında nispeten iyi bir sezon geçiren Santos, Dünya Kupası’nda Dunga, Avrupa elemelerinde de Young Boys ve PAOK engellerine takıldı bu rüya için. Gelinen durumda bu hayali senaryo tamamen değişti, parlatılacak adam olmaktan gönderilecek adam olma aşamasına geldi Santos. Ve artık belli oluyor ki, kendisi de bu hayallerden iyice uzaklaşmış olmanın etkiyise mutsuz. Ama o biçimde, ama bu biçimde Fenerbahçe’den ayrılacak görünüşe bakılırsa. Böyle bir durumda sol bek pozisyonunun Caner Erkin tekelinde olması F.Bahçe taraftarları için çıldırtıcı olabilir, bununla birlikte mali açıdan ele alırsak, Güiza seviyesine indirgenmiş bir Santos satışı kulübün zararına olacaktır.

Aykut Kocaman Brezilyalı kıyımında Santos için özel bir parantez açmalı ve mutlaka onu kazanma yoluna gitmeli. Hiç değilse bu sezon sürekli ilkonbirde oynayarak  kendisini göstermesi için fırsat verilmeli. Santos da eğer daha iyi yerlere gelmeyi hayal ediyorsa bu harekete cevap verecektir. Bu durumdan Fenerbahçe futbol takımı da kasası da yarar görür.

Tüm bunların yanında; sezon sonu Alex’in muhtemelen ayrılacak olması, Cristian ve Bilica’nın da kovulacak olması içten içe ayrılık kararına itmiş olabilir Santos’u. Arkadaşlarına kötü muamele yapıldığını düşünebilir, yalnız kalacağını düşünebilir, bugün onlara yarın bana diyebilir… Sebep her ne olursa olsun Fenerbahçe için de Süper Lig için de acı olacak Santos’un kaybı…




2 yorum:

nassoi dedi ki...

Bu brezilyalılar muhabbet kuşu gibi yanına bi tane daha brezilyalı almak gerekiyor yoksa tüy döküyorlar.

Erdem dedi ki...

peheh :))