30 Temmuz 2010 Cuma

Viktoria Plzen:1 - Beşiktaş:1


Maçın ilk yarısı itibariyle forma renklerini değiştirsek Young Boys – Fenerbahçe maçının devam ettiği zannına kapılmamız yanlış olmazdı herhalde. Topa ve dolayısıyla oyuna hükmetmeyi felsefe edinmiş Schuster’in Ernst’in yanına Delgado ile başlaması ilk yarıdaki kabusun ana faktörüydü. İkinci yarıda gelen Nihat – Necip değişikliği ve Delgado’nun Nihat’ın mevkisine kaydırılışı hazır bir görüntü vermeyen Beşiktaş’ın oyununa pozitif bir katkı yapmasa da kabusun sonlanmasına sebep oldu.

Maçtan sonraki açıklamasında oyun şablonunun bu maça özel değil genel bir anlayış olduğunu söyledi Schuster. Guti transferinden sonra bugünkü onbirde Delgado’nun yerini Guti alacaktır. Nihat’ın üstlendiği forvet arkası mevkii için Delgado, Tabata alternatif olacak gibi görünüyor. Tabi Hilbert’in etkisiz kalması halinde hem Nihat hem Delgado ilk onbirde kendine yer bulabilir. Schuster bu şekilde oynamayı düşünüyor, ve ileride yapacakları çalışmalarla ilk yarıda çektikleri defansif sıkıntıların bu kadronun, bu formatın üstesinden geleceğini düşünüyor. İlk eli ayağı düzgün rakip (ki o da tartışılır) itibariyle üstesinden gelemedikleri aşikar. Bunu kendi de gördü ki değişikliğe gitti. Guti defansif yönden Delgado’dan çok çok daha fazla agresif değil. Acaba Schuster ne tür bir hamleyle defansif zaafiyetlerini giderebilir bu şablonun ve oyuncuların? Eğer Quaresma, Guti, Hilbert, Nihat, Delgado gibi oyuncularda “sürpriz” bir oyun karakteri değişimi yaşanmazsa (ki olmaz öyle şey!) daha yavaş, risksiz, ayağa pasla oynayan bir Beşiktaş mı çıkacak ortaya? Eğer çok uyumlu bir Beşiktaş oluşmazsa, (hızlı ve sürekli paslaşan, gözünü kapatsa sahadaki oyuncuların dağılımını kafasında canlandırabilen) muhtemelen Beşiktaş’ı ağır oynarken göreceğiz. Bu kötü bir şey mi? Aslında değil.

Yine de şimdilik olacaklar belirsizliğini koruyor. Oynanan futbol ve alınacak sonuçlar bir çok kararın değişmesine, gözden geçirilmesine neden olacaktır. Tur için endişe edecek bir şey gözükmüyor. Olur da İnönü’de ters bir skor alınırsa bu muhtemelen vahim hataların eseri olabilir sadece.

1 yorum:

nassoi dedi ki...

Basitçe beşiktaş'ın bu seneki performasnsını iki isimin performansına indirgiyorum guti ve queresma,bu isimler yedek kalmayacaklar schuster istediği kadar çılgın pozları atsada türkiyedeki statüko (taraftar,basın,yönetim) bu adamların kenarda oturmasına izin vermez. Benim tahminimde anadolu agresifliğinin bu ikisine hayatı zindan edeceği yönünde anadolu kaplanları bu tür oyunculara çok alışık ve nasıl durduracaklarını biliyorlar işin kötü yanı guti ve queresma agresif ne atletik değiller ki bu özellikler artık türkiyede oynamak için gerekliler. Beşiktaş bence kağıttan kartaldır sürpriz beklemiyorum.